Ai o întrebare?
Am trimis mesajul Închide

Adrenalina și beneficiile ei

de Laura Gamulea
adrenalina2

Deseori asociem stresul cu o doză ridicată de adrenalină. Și, chiar dacă starea de stres nu e de dorit sau nu e sănătoasă pe termen lung, o doză rezonabilă de adrenalină poate aduce beneficii importante organismului nostru. Starea de stres pe termen lung nu întotdeauna crește nivelul de adrenalină. Putem fi stresați la serviciu într-o perioadă mai lungă sau putem fi deranjați continuu de anumite zgomote  din vecinătate, sunt situații stresante dăunătoare corpului. Însă, din când în când, căutăm împrejurări în care am dori niște emoții mai intense, corpul simte nevoia unei doze de adrenalină care să-l ”agite” puțin, iar această agitație vine cu cateva beneficii pentru sănătatea noastră.

Adrenalina sau epinefrina este un hormon de bază al creierului și este sintetizat în glandele suprarenale. Dar adrenalina este prezentă în tot corpul uman: în celule, în țesuturi și în organe.

Iată câteva situații în care creșterea adrenalinei este benefică pentru noi:

Adrenalina stimulează sistemul sanguin

Oare de ce căutăm activități sportive extreme? Și de ce le numim ”extreme”? Tocmai pentru că ne aduc într-o stare extrem de plăcută într-o perioadă limitată de timp. Ați încercat bungee-jumping sau caruselul dintr-un parc de distracții? Sau chiar slalom pe schiuri de la mare înălțime? Ei bine, când avem senzația de zbor sistemul sanguin este accelerat, vasele de sânge se contractă și redirecționează sângele spre grupurile musculare majore oferindu-le un nivel ridicat de oxigen. Ceea ce este și plăcut, și sănătos.

Îmbunătățirea sistemului imunitar

A fi din când în când în alertă este o binefacere pentru sistemul nostru imunitar. Pentru că, așa cum adrenalina pregătește corpul să reziste unui ”atac” din exterior, similar stimulează sistemul imunitar îmbunătățindu-i capacitatea de a lupta împotriva infecțiilor. Cel puțin pe termen scurt, dar și-așa e un beneficiu. Emoțiile unui examen sau ale unei întâlniri cu cineva special, chiar dacă par a ne stoarce de energie, de fapt, ne întăresc. Sau, dacă n-avem examene ori întâlniri speciale, putem încerca ceva mai relaxant –  aparent mai relaxant, dar nu lipsit de adrenalină: jocuri online, urmărirea unor meciuri sportive, vizionarea unor emisiuni sau filme la cote de maximă acțiune.

Adrenalina mărește puterea de concentrare

Când vrem să ne odihnim mintea, căutăm ceva distractiv care să nu ne solicite prea mult – răsfoim o revistă, ascultăm muzică sau vizionăm o comedie. De ce o comedie? Pentru că nu ne solicită prea mult. Dar un film de groază? Ei, da, iubitorii filmelor de groază știu că adrenalina ce le inundă corpul la scenele tensionate le conferă o stare de bine. Suspansul le crește vigilența, atenția este considerabil mărită, iar această stare se menține ceva timp după terminarea filmului. Creierul nostru este activat, iar cercetătorii numesc acest proces ”transfer al excitației”, proces care intensifică sentimentele și ne determină să revenim la plăcerea vizionării.

Întârzie procesul de îmbătrânire

Când hormonul epinefrină (adrenalină) este eliberat în doze mici, pentru perioade scurte de timp, beneficiile pot fi surprinzătoare. Ne îmbunătățește capacitatea de a lupta, crește numărul de antioxidanți care circulă în sistemul nostru, combătând radicalii liberi care provoacă îmbătrânire și afectează țesuturile. Astfel, îmbătrânirea este întârziată. Poate că din acest motiv, atunci când chiar la o vârstă înaintată ne îndrăgostim și stimulăm adrenalina, ne simțim iar tineri.

adrenalina1

Adrenalina blochează durerea

În urma unui traumatism puternic, speriați de ceea ce ni se întâmplă, pur și simplu, pentru scurt timp, nu simțim durerea fizică produsă de traumatism. Pentru că emoțional suntem angajați în a ne salva viața, creșterea bruscă a adrenalinei scade capacitatea organismului de a simți durerea. Frica, fuga, dorința de a supraviețui unei traume blochează durerea fizică pănă ce știm că pericolul a trecut.

Acestea sunt doar câteva din beneficiile surplusului de adrenalină de care se poate bucura corpul și mintea noastră. Acest minunat hormon activează întreg organismul. Dar să nu uităm, adrenalina aduce beneficii numai atunci când eliberarea ei în cantități mari se întâmplă ocazional. Deci, e indicată moderația.