Ai o întrebare?
Am trimis mesajul Închide

 Alegeri dificile, decizii asumate

   de Laura Gamulea
 

Alegerea unei profesii sau a unei meserii este un proces în mai multe etape. Scopul este să găsești o profesie care să se potrivească aspirațiilor tale. Ideal este să te pregătești pentru alegere eliberându-te de stereotipurile sociale: greu vs. ușor, feminin vs. masculin, câștiguri financiare mari vs. mici. Ce e ușor pentru tine poate fi greu pentru altcineva.

Alegerea profesiei este importantă mai ales la sfârșitul cursului școlar, dar nu este definitivă. Această alegere nu afectează neapărat calea profesională în ansamblu. Întrebările de orientare pot apărea și în timpul pregătirii sau al carierei. Este un proces care necesită timp și o serioasă analiză a intereselor și aptitudinilor tale, precum și nevoile pieței muncii. Familia, prietenii și societatea influențează și ele această alegere. Totuși, ceea ce contează cel mai mult este să te antrenezi într-un sector care se potrivește aspirațiilor tale.

alegeri1

Alegerea profesională se desfășoară schematic în cinci etape:

1. Definește-ți interesele și punctele forte

Unei persoane care își cunoaște bine interesele îi va fi mai ușor să-și găsească un loc de muncă care i se potrivește. Alegerea potrivită atât a ceea ce ne place, cât și pentru ceea ce ne pricepem, ne motivează și ne aduce satisfacții în anii de muncă ce vor urma. Definirea intereselor tale necesită reflecție asupra personalității și valorilor tale. Persoanele (elevi, tineri sau adulți) care doresc să fie ajutați în acest proces pot apela la consilieri vocaționali. Din nefericire, în România nu sunt suficienți consilieri vocaționali, așa încât poți deveni chiar tu unul dintre ei.

La o vârstă fragedă poate fi dificil să te gândești pe termen lung la viitorul tău. Dar acesta este un pas important pe drumul maturizării oricărui tânăr. Deci, fi pregătit să răspunzi la întrebări esențiale puse de cei apropiați ție. Cât de importante sunt cariera și prestigiul profesional, resursele financiare, familia, timpul liber în viața ta? Gândește-te ce valori sunt importante pentru tine și pe care ai dori să le explorezi în următorii ani? Câtă energie și timp ești dispus să acorzi profesiei și muncii? Ce obiective urmărești în viață?

2. Verifică-ți așteptările

3. Explorează lumea profesiilor și a formării

Scopul acestei etape este de a identifica o profesie care se potrivește intereselor tale. Explorarea lumii profesiilor și a formării îți permite să afli infirmații concrete despre activitățile profesionale. Este, de asemenea, un bun prilej de a afla despre cerințele și nevoile diferitelor profesii, precum și despre condițiile de admitere la cursurile de formare care duc acolo.

Etapele anterioare au făcut posibilă obținerea multor informații despre profesii și pregătire. În acest moment, este posibil să existe mai multe profesii considerate interesante pentru tine. Pentru a putea alege este necesar să le compari, să analizezi informațiile colectate și să te gândești la avantajele și dezavantajele diferitelor opțiuni. Rezultatele acestei analize ar trebui să îți permită să alegi profesia pe care o preferi și să selectezi suplimentar încă una sau două posibile opțiuni. Acest lucru îți permite să ai un plan B în cazul în care, de exemplu, nu reușești în prima profesie aleasă.

4. Decide

5. Realizează-ți proiectul în mod concret

În această fază sunt organizate și implementate etapele prin care îți realizezi planul profesional. ​​Pregătirea dosarului de aplicare – dacă aceasta este cerința, sau pregătirea minuțioasă la materiile de examen. Culege toate informațiile despre procedura de înscriere și actele necesare, acordând atenție termenelor limită.

Sfaturi și sprijin din partea anturajului tău

investeste

Alegerea unei cariere sau a unei școli este o etapă importantă în viață, iar discuțiile pe această temă cu părinții, prietenii sau profesorii te pot ajuta. Sprijinul cercului personal și sfaturile celor care te cunosc sunt adesea utile, dar este foarte important să-ți asculți  motivațiile și dorințele, pentru că tu vei fi cel care va practica zi de zi profesia aleasă. Esențial este să fii motivat și hotărât, atât pentru a realiza cu succes pregătirea școlară, cât și pentru a trece mai apoi în viața profesională.

De asemenea, voluntariatul poate completa formarea ta sau te poate ajuta la schimbarea locului de muncă, oferind oportunitatea de a dobândi sau de a aprofunda abilități profesionale.

Această etapă în viața ta nu e deloc ușoară, este încărcată de responsabilități, iar ceea ce vei decide pentru viitorul tău profesional și personal îți va defini cel puțin următorii ani. Desigur, oricând îți poți schimba parcursul profesional, însă oricând ai face-o, va trebui să parcurgi aceste etape. Succes!