Consilier pentru dezvoltare personală – Categoria: Specialişti în domeniul resurselor umane şi de personal, cod COR 242324
O nouă grupă din 23 august 2023!
Consilierul pentru dezvoltare personală este un specialist care lucrează cu persoane sănătoase din punct de vedere psihic care au nevoie să exploreze sau să depăşească diverse stări sau situaţii cu care se confruntă în evoluţia personală şi profesională, valorificând şi dezvoltând resursele şi potenţialul propriu.
Consilierul poate lucra în mod independent, ca persoană fizică autorizată, sau ca angajat al unor organizaţii sau instituţii cu domenii foarte variate de activitate, sprijinind îmbunătăţirea performanţelor forţei de muncă. Activitatea consilierului pentru dezvoltare personală este diferită de activităţile de psiho-terapie, psihiatrie, consiliere psihologică, prin prisma intensităţii şi complexităţii scăzute a problematicii clienţilor şi a instrumentelor şi tehnicilor specifice de lucru, care se bazează pe non-directivitate.
Ce vei învăța la curs:
Să organizezi eficient propria activitate .La finalul acestui modul, vei avea cunostinte despre organizarea activităţii proprii. Cursanții vor deține cunoștințe teoretice și practice despre:
- amenajarea spaţiului pentru sesiunile de consiliere, pregătirea fişelor pentru consemnarea informaţiilor din cadrul sesiunilor de consiliere, planificarea sesiunilor de consiliere, urmărirea evoluţiei clientului pe parcursul perioadei de consiliere etc.;
- asigurarea spaţiului de relaţionare cu clienţii, culegerea de informaţii privind situaţiile problemă ale clienţilor, explorarea soluţiilor potenţiale pentru situaţiile problemă, facilitarea adoptării de către client a soluţiei avantajoase, analizarea direcţiilor de dezvoltare, evaluarea adecvării soluţiilor aplicate de către clienţi .
Să pui in aplicare prevederile legale referitoare la sănătatea şi securitatea în muncă şi în domeniul situaţiilor de urgenţă. La finalul acestui modul, vei putea să decizi care sunt activităţile care comportă aplicarea prevederilor legale privind sănătatea şi securitatea în muncă şi în situaţii de urgenţă. Toate activitățile derulate cu persoanele consiliate se desfăşoară conform unor proceduri stricte. Se va analiza natura riscurilor asociate reacţiilor potenţial violente ale clienţilor, expunerea la activitate în mediu stresant, pericol de lovire, cădere, alunecare, electrocutări, răniri cu obiecte ascuţite sau cu părţi tăioase.
Să ai un plan de dezvoltare a propriei cariere. La finalul acestui modul, vei fi capabil sa înțelegi care sunt particularitățile activității de consiliere: activitatea se desfăşoară permanent, în mod individual, în contexte de timp şi locaţii variate, comportând un grad crescut de autonomie şi solicitând rezistenţă la efort intelectual susţinut. De aceea, este necesară asumarea răspunderii pentru stabilirea şi atingerea obiectivelor personale şi în procesul de luare a deciziilor în contexte de muncă sau de studiu imprevizibile. Pentru aceasta, se impune un process de instruire continuă și o atenție permanentă pentru auto-îngrijire prin tehnici specific de mindfulness, relaxare ghidată sau meditație.
Să creezi un spațiu sigur de interacţiune cu persoanele consiliate. La finalul acestor module, îți vei dezvolta capacitatea de a comunica eficient cu beneficiarul în timpul sesiunilor, în spaţii interioare special amenajate, în condiţii de linişte şi confort, necesitând un efort intelectual susţinut. Se vor detalia notiuni de ergonomia spațiilor, cerinţe privind asigurarea confortului fizic şi emoţional al persoanelor care solicită servicii de consiliere.
Să deții competențe privind investigarea situaţiilor problemă. La finalul acestui modul, vei fi capabil sa identifici care sunt situatiile problematice din viața unei persoane: lipsa unui loc de muncă, relaţii defectuoase în familie sau societate, blocaje emoţionale diverse, eşecuri profesionale, etc. Vei invăța să culegi informaţii privind situaţia problemă aplicând tehnicile de lucru specifice în funcţie de caracteristicile persoanei consiliate, urmărind firul logic al expunerii şi având în vedere obţinerea tuturor detaliilor necesare pentru înţelegerea acesteia.
Sa explorezi soluţii potenţiale ale situaţiilor problemă identificate. În aceasta etapă, vei fi în masură să ajuti persoana consiliată să genereze soluţii potenţiale pentru situaţia problemă, procesul fiind facilitat în funcţie de interesele şi obiectivele persoanei conciliate, ţinând cont de caracteristicile clientului şi ale situaţiei problemă, asigurând numărul de alternative necesar așa încât persoana consiliată să poată decide ce variantă este optimă pentru ea.
Consilierea privind modalităţile de dezvoltare personală. În cadrul acestui modul, vei invăța tehnici prin care se va realiza evaluarea obiectivă şi cu discernământ pe parcursul perioadei de consiliere, adecvarea soluţiei adoptate pentru dezvoltarea personală a clientului, având în vedere toate aspectele relevante pentru acesta şi aplicând diverse tehnici specifice, în funcţie de etapele de lucru stabilite de comun acord.
Pe parcursul modulelor, se vor utiliza tehnici din psihoterapie, alternând conceptele teoretice cu exerciții practice.
CUI SE ADRSEAZĂ:
Consilierul pentru dezvoltare personală este un specialist care lucrează cu persoane sănătoase din punct de vedere psihic, care au nevoie să exploreze sau să depășească diverse stări sau situații cu care se confruntă în viața personală sau profesională, valorificând și dezvoltând resursele proprii. Intervenţia specializată a consilierului pentru dezvoltare personală constă în ghidarea, susţinerea şi încurajarea persoanelor cu care se lucrează, prin intermediul unor tehnici și instrumente specifice, în vederea descoperirii și utilizării propriilor capacități și resurse, pentru a conștientiza punctele critice din existența proprie și a posibilităților de depășire a situațiilor dificile, într-o abordare particularizată.
Persoanele care au studii superioare au posibilitatea să urmeze o carieră fie independentă, fie ca angajat al unei instituții sau companii: resurse umane, dezvoltarea personală a angajaților, consilierea adulților. Cursul permite profesarea ca terapeut, fără a fi psiholog sau medic.
Cadrele didactice care prin natura profesiei lucrează cu adolescenți, copii și/sau adulți au posibilitatea ca prin intermediul cursului să își îmbogățească cunostințele și abilitățile personale și profesionale de comunicare, interacțiune și îndrumare a acestora, prin metode plăcute, în procesul de dezvoltare personală.
Persoanele care lucrează cu copii, adolescenți și adulți cu nevoi speciale (autism, sindrom Down și alte situații speciale) pot învăța metode noi, care să conducă la rezultate terapeutice eficiente.
Orice persoană dornică de creștere personală poate parcurge cursul, în acest fel poate să dobândească competențe de dezvoltare personală.
Locuri gratuite pentru persoanele vulnerabile
Dacă faci parte dintr-o categorie vulnerabilă social, poți aplica pentru unul dintre locurile gratuite disponibile pentru oricare dintre cursurile noastre.
CERINȚE pentru înscrierea la cursul ONLINE acreditat ANC:
Copiile după acte vor fi semnate și notate cu mențiunea ”CONFORM CU ORIGINALUL” . Toate documentele personale și cele aferente participării la curs trebuie transmise obligatoriu înainte de începerea cursului pe adresa de email contact@amfiteatrelecunoasterii.ro
După înscriere la curs se va primi un răspuns automat cu detalii referitoare la descărcarea documentelor care trebuie completate pentru dosarul de cursant
Confirmarea locului se face după achitarea integrală a taxei de participare.
*Pentru a deschide un curs, o grupă se constituie cu minimum 10 cursanți.
În funcție de completarea grupelor, ne rezervăm dreptul de modificare a datei de începere a cursurilor.
*În cazul în care grupa nu se formează din motive obiective, taxa de înscriere se va restitui complet.
*taxa de evaluare este de 75 lei și se achită separat, după finalizarea cursului