Ai o întrebare?
Am trimis mesajul Închide

Investește în tine!

de Laura Gamulea

Cât de mult te gândești zilnic (sau măcar săptămânal) la tine? Nu, nu mă refer la gândurile și planurile gen ”ce să mănânc, cum să mă îmbrac, unde mă distrez, cine mă iubește”. Mă refer la a te gândi la tine ca la o afacere pe care o dorești ”profitabilă”. Mă refer la gândirea pragmatică, realistă pe termen mediu și lung, la ceea ce vrei să devii așa încât, peste 1 an, 5 ani, 10 ani, 25 de ani să poți spune cu sinceritate ”sunt mulțumit, împăcat și mândru de tot ce am trăit până acum”.

E important să precizez că nu mă refer (aproape) deloc la realizările materiale, alea față de care ne raportăm mereu, sub influența celor din jur: Ce am? Cât am? Vreau și eu să am – mult, frumos, bun. E bine că îți dorești, dar e și mai bine să investești mai întâi în tine pentru a deveni acea persoană care să-și permită împlinirea dorințelor. Nu aștepta ca alții să-ți împlinească visele, vei avea dezamăgiri.

 

Încurajează-te, nu te sabota!

Tu ești persoana cea mai importantă din viața ta. Modul în care lucrezi asupra ta astăzi va avea un impact asupra modului în care vei fi mâine și peste ani. Dacă vrei să crești continuu ca persoană, atunci acționează în această direcție. Nu te poți aștepta la schimbări în viața ta dacă nu investești în tine pentru viitor. Nu te poți aștepta la realizări viitoare dacă n-ai încredere în tine și în capacitățile tale.

 

 

investeste

Autoperfecționare

Poți fi mereu mai bun. Nu te poți opri niciodată din învățat. Lumea nu se oprește și continuă să se schimbe, așa că întotdeauna există ceva de aflat și de adăugat la arsenalul tău. Indiferent dacă este vorba de îmbunătățirea cunoștințelor sau de noile abilități, de schimbarea sau alegerea relațiilor cu cei din jur, de schimbarea profesiei sau a locului în care trăiești, consideră îmbunătățirea ca fiind o prioritate în viața ta. Nu te lăsa blocat într-o rutină, chiar dacă asta înseamnă schimbare și ieșirea din zona ta de confort.

investeste1

Întotdeauna un plan B

Ți-ai stabilit un scop sau un obiectiv, și asta e minunat, e primul pas spre realizarea lui. Într-o lume perfectă, totul ar merge strună, n-ar exista obstacole sau situații imprevizibile. În lumea reală și imperfectă, te vei lovi deseori de dificultăți care te vor încetini, dar le poți depăși, sau dificultăți pe care nu le poți depăși, nu depind de tine și nu ai înfluență asupra lor. Gândește întotdeauna un plan B! Atât în planurile mari, cât și în cele mărunte. Dacă îți educi gândirea astfel, vei fi mai relaxat și echilibrat în caz că  eșuezi cu planul A. Consideră obstacolele ca pe niște provocări, iar dar dacă eșuezi, învață din greșeli. Și treci imediat, cu optimism, la planul B.

 

Nu este vorba despre a fi complet egoist, ci despre a te asigura că îți dai prioritate ție însuți și pentru a te asigura că ești sănătos și mulțumit. Iubește-te pe tine mai întai.

Sănătatea mintală a fost și va fi întotdeauna importantă. Gândește-te la sportivi: ei pot avea toate abilitățile din lume, dar forța mentală este cea care separă sportivii de performanță de amatori. Calmul și echilibrul mintal te ajută să eviți deciziile pripite sau emoționale în situațiile dificile. Învață și cultivă-ți echilibrul mintal – asta e o realizare, nu un dar cu care te naști. Indiferent cât de ocupat ai fi, asigură-te că îți acorzi timp pentru a-ți exersa și organiza mintea. Când ai o mentalitate sănătoasă și puternică, ești o persoană mult mai fericită.

O minte sănătoasă este
o minte puternică

Îmbunătățește relațiile actuale și viitoare

Nu poți iubi o altă persoană, dacă nu te iubești pe tine însuți. Este un clișeu, dar tocmai de-asta e adevărat. Și nu poți pretinde celor din jur să te iubească, dacă tu nu te iubești. Și când folosesc sintagma ”iubire”, aici mă refer la: grijă, respect, determinare, bunătate.

Concentrarea pe tine însuți va genera optimism în perspectiva ta asupra vieții, pe măsură ce vei crește ca persoană. Prin urmare, vei căuta relații pozitive care să ofere valoare și sprijin. Nu vrei să fii în preajma negativității constante, unde ești târât în ​​jos.

Când faci aceste investiții sănătoasă în tine, îi poți ajuta și pe cei din jur să se dezvolte și vei avea capacitatea de a construi relații sănătoase cu ei –  familie, colegi, prieteni, vecini, iubită/soție, proprii copii.

Da, familiei tale, partenerului tău, prietenilor tăi le pasă de tine. Dar numai tu însuți știi cu adevărat ce vrei să faci, doar tu deții puterea de a crea posibilități în viața ta și ar trebui să fie responsabilitatea ta, nu a altcuiva.

Dacă ești (prea mult) dependent de alții, vei intra într-un joc al așteptării și, în cele din urmă, te vei limita. Iar asta se întâmplă, probabil, pentru că cei din jur se concentrează pe ei înșiși acordându-ți timp și atenție limitate, cum e și normal. Nu ei sunt de vină, ci dependența ta de ei. Deci, fii proactiv și nu reactiv. Tu controlezi unde vrei să ajungi în viață, nimeni altcineva.