Ai o întrebare?
Am trimis mesajul Închide

Modele de succes (I)

de Laura Gamulea
Când lucrurile merg prost și eșecul este iminent, renunțarea este la îndemâna oricui. Perseverența este singura trăsătură care ne ajută să mergem înainte, pe calea realizării visului de împlinire profesională. În ciuda conotațiilor negative ale cuvântului, eșecul este foarte adesea un precursor al succesului pentru cei cărora nu le este frică să încerce și să încerce din nou. În rândurile de mai jos vă prezentăm patru personalități de succes care au rămas în istorie și care ar trebui să ne inspire.

Elvis Presley

Deși a fost singurul copil la părinți, el a crescut în condiții grele, chiar dacă  Vernon și Gladys Presley se străduiau să-i asigure cele necesare micului Elvis. Prima apariție pe scenă are loc la vârsta  de 10 ani, la un concurs de tinere talente, în cadrul căruia câștigă locul II și ”fabuloasa” sumă de 5 dolari. Tot atunci, părinții îi cumpără în dar o chitară, chiar dacă el își dorea o bicicletă. Era prea scumpă. Nu după mult timp se mută în nordul orașului Memphis, în încercarea părinților săi de a-și croi o viață mai bună. Aici muncește în diferite locuri pentru a sprijini financiar familia, în paralel urmând liceul și continuând să cânte la chitară. După absolvirea liceului, muncește în diferite fabrici din oraș, face câteva înregistrări la mici studiouri, obține contracte modeste în diverse cluburi obscure. În 1954 se prezintă la preselecția pentru participarea la un concert Gran Ole Opry din Nashville, moment în care este respins de managerul Jimmy Denny, care i-a tăiat elanul spunându-i: ”Nu mergi mai departe, fiule. Ar trebui să te întorci la condusul camionului.”

Curând după acest episod, Elvis îl cunoaște pe Tom Parker – managerul RCA Records cu care semnează un contract pentru vânzarea tuturor înregistrărilor făcute la Sun Studio de către interpret contra imensei sume (pe atunci)  de 40.000 de dolari plus un bonus de 5.000 de dolari pentru Presley. Din acel moment, Elvis devine cel mai mediatizat nou interpret din industria muzicală. După acest debut, știm cu toții cât de celebru și bogat a devenit Elvis Presley. Secretul? Perseverența!

elvis1
h-ford

Henry Ford

Henry Ford s-a născut în 1863, în Michigan. Ca fiu al unor fermieri, emigranți irlandezi, el își ajută tatăl în gospodărie și merge la școală, într-o clădire cu o singură clasă. Copilul nu a fost atras nici de școală, nici de viața de la fermă și, la numai 16 ani, a plecat la Detroit unde s-a angajat ucenic la un atelier auto, învățând totul despre motorul cu ardere internă. După mai mulți ani în care a lucrat la diverse firme și a avut o serie de încercări de a concepe și produce propriul automobil, abia la 39 de ani Henry înființează Ford Motor Company cu care va cunoaște succesul. El a inovat producția industrială cu linia de asamblare, dar până la înființarea acestei companii, el a dat falimentat și a rămas fără bani de 5 ori, în proiecte eșuate. Iată cum, Henry Ford a avut nevoie de peste 20 de ani pentru a cunoaște cu adevărat succesul și înainte de a face istorie în industria automobilelor.

Din filozofia lui Henry Ford:

  • „Nicio sarcină nu este prea grea dacă o împarți în câteva sarcini mai mici.”
  • „Eșecul nu înseamnă decât oportunitatea  de a începe din nou, de data asta mai inteligent.”
  • „Nu banii îți aduc siguranța. Siguranța ți-o poate da doar un bagaj valoros de cunoștințe, experiență și abilități.”

Walt Disney

Walt Disney a distrat copiii din întreaga lume timp de aproape un secol și a creat un imperiu  comercial de un miliard de dolari. Domnul Disney a fost concediat de la primul său loc de muncă la Kansas City Star pentru că „îi lipsea imaginația și nu avea idei bune”. Într-o întorsătură ironică a evenimentelor, ani mai târziu, compania Walt Disney a preluat Kansas City Star prin achiziționarea companiei-mamă ABC.

În copilărie, după ce familia lui s-a mutat în Kansas, Disney a lucrat verile la calea ferată, vânzând gustări și ziare călătorilor. La 16 ani a abandonat școala pentru a se alătura armatei, dar a fost respins pentru că era minor. În schimb, a fost acceptat la  Crucea Roșie și a fost trimis timp de un an în Franța pentru a conduce o ambulanță (în Primul război Mondial). Întors în Kansas după război, s-a angajat ca desenator la un ziar local, iar la scurt timp, fratele său Roy i-a găsit un loc de muncă la Studioul de artă Pesmen-Rubin, unde l-a cunoscut pe desenatorul Ub Iwerks și unde a făcut reclame bazate pe animații decupate.

Disney a cunoscut multe eșecuri ​​înainte de a deveni un animator de mare succes și un creator de parcuri de distracție.  A falimentat prima sa firma după 4 ani de eșecuri, a luat-o de la capăt împreuna cu fratele său Roy, mutându-și activitatea la Hollywood, unde a cunoscut un oarecare succes până în 1941. La acest moment, în urma unei greve de amploare, compania lui intră într-o nouă criză și vor trece ani până își va reveni. Cu toate acestea,  Walt Disney a câștigat 8 premii Oscar și a produs inimaginabila avere de 1.499 milioane de dolari.

ein

Albert Einstein

Deși numele Einstein este acum asociat aproape exclusiv cu geniul, tânărul Albert nu era privit ca un potențial savant. Părinții și profesorii săi au început să creadă că era handicapat mintal și incomod din punct de vedere social, din cauza faptului că nu a început să vorbească până la vârsta de 4 ani sau să citească până la vârsta de 7 ani. Tânărul Albert a manifestat un interes timpuriu pentru știință, dar a fost nemulțumit de principiile de supunere și conformitate care îi guvernau școala elementară catolică. La gimnaziu, de la vârsta de zece ani, a început să fie influențat de un prieten de familie, Max Talmud, care i-a recomandat cărți de știință și filozofie. După liceu a aplicat la Politehnica din Zurich, un institut tehnic avansat elvețian, dar a picat examenele de admitere și nu a fost acceptat decât după un an de pregătire la o școală secundară elvețiană.

Cu toate că s-a pregătit pentru a fi profesor, Einstein s-a confruntat cu provocări majore în a-și găsi un loc de muncă, așa încât a acceptat un post de funcționar într-un birou de brevete elvețian.  În timp ce lucra la biroul de brevete, Einstein a avut răgaz să exploreze ideile apărute în timpul studiilor sale și și-a cimentat teoriile ce aveau să ducă la principiul relativității.

Din 1905 – văzut de mulți ca un „an miracol” pentru teoretician – Einstein a publicat o serie de  lucrări științifice despre efectul fotoelectric, mișcarea browniană și teoria relativității, care au fost definitorii pentru cariera lui Einstein și cursul studiului fizicii.

Acum, tot mapamondul știe că Albert Einstein a fost un geniu, dar în primii 20 de ani ai vieții sale n-a dat niciun semn de genialitate, ba chiar a fost nevoit să depășească o serie de provocări și obstacole. Munca, studiul și perseverența lui sunt cele care au scos geniul la suprafață.