Ai o întrebare?
Am trimis mesajul Închide

Lucrător prin arte combinate

Curs online de specializare
Acreditat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale

Folosește arta

ca metodă de educație

🎨 Conceptul de arte combinate reprezintă un set de tehnici de stimulare şi dezvoltare personală cu impact asupra psihicului, emoţionalului şi fizicului beneficiarilor.

Tehnicile folosesc ca instrument de intervenție diverse forme îmbinate ale artei: teatru, pictură, muzică, joc, mişcare şi sunt validate în mediul profesional specific.

Vino la curs și descoperă metode simple și practice, recomandate de psihologi, care să te ajute în activitatea de zi cu zi, fie că ești părinte, educator sau îți dorești să lucrezi în domeniul educației.  Vei învăța tehnici concrete de liniștire sau de energizare a copiilor, prin mișcare, artă vizuală, muzică, teatru sau joc.

Curs online acreditat

Ce este lucrătorul prin arte combinate?

Lucrătorul prin arte combinate este un specialist ce lucrează cu persoane cu nevoi speciale (copii sau adulți), respectând și promovând drepturile omului și stimulând potențialul maxim de dezvoltare al fiecărei persoane.

Amfiteatrele cunoașterii© îți oferă oportunitatea unică de a accesa online cursul de “Lucrător prin arte combinate” la finalul căruia vei putea susține examenul final, de asemenea online, și vei obține o calificare recunoscută de Ministerul Educației și precum de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Prin participarea la acest curs, vei obține o specializare suplimentară calificării tale de bază, în baza căreia poți să îți dezvolți cariera în diferite moduri:

Chiar dacă nu urmărești să îți schimbi locul de muncă, participând la acest curs vei avea acces la un set nou de tehnici și competențe ce te vor ajuta în activitatea de zi cu zi.

Vei putea elabora planuri de intervenție specializată, atât pentru persoane cu cerințe educaționale speciale cât și pentru alte categorii de persoane.

Acest curs este pentru tine dacă

Ești educator sau profesor

și vrei să înveți metode noi de comunicare și interacțiune cu elevii.
Vei primi exerciții practice pe care să le poți utiliza în activitățile zilnice, la clasă.

Ești părinte sau bunic

și vrei să înveți metode plăcute pentru a dezvolta o relație armonioasă cu copilul sau nepotul tău.
Vei descoperi cum să îi stimulezi creativitatea și încrederea în sine și cum poți să îl relaxezi sau să îl stimulezi, într-un mod simplu și plăcut.

Ești psihopedagog sau logoped

și îți dorești să iți îmbogățești abilitățile profesionale cu noi metode terapeutice eficiente

Vrei să devii asistent social

și îți dorești o carieră în domeniu, fie ca angajat, fie in mod independent

Lucrezi cu copii sau adolescenți

și vrei să dobândești competențe de exprimare creativă, prin arte combinate, îmbinând pregătirea teoretică cu cea practică

Lucrezi cu persoane cu nevoi speciale

și ai nevoie de tehnici noi care să conducă la rezultate terapeutice eficiente

De ce este importantă utilizarea metodelor art creative

Art-terapia este o formă de terapie care are ca scop dezvoltarea inteligenței emoționale, utilizând tehnici preluate din artă. Diferența dintre art terapie și artă constă în finalitatea actului: în cazul artei, acesta este opera artistică, pe când în cazul art terapiei, finalitatea este starea de bine a persoanei care beneficiază de ajutorul art terapeutului. Metodele utilizate în art terapie – mișcarea, muzica sau artele vizuale –  urmăresc îmbunătățirea stării emoționale, pe diferite paliere.

Art-terapia este un proces terapeutic benefic persoanelor de toate vârstele: copii, adolescenți, adulți și vârstnici, care pot întâmpina dificultăți fizice , emoționale, spirituale sau intelectuale. Tuturor acestor persoane, art-terapia le va oferi sprijinul de care au nevoie.

Mișcarea

Mișcarea este importantă pentru a ne pune în legătură cu propriul nostru corp. Unele persoane cu dizabilități nu au un limbaj verbal adecvat dezvoltat, dar dețin un adevărat limbaj al mișcărilor. Astfel, comunicarea prin mișcare este un mod eficient de contact, antrenând personalitatea în ansamblul ei: corpul, emoțiile și intelectul. Datorită comunicării prin mișcare, persoana devine mai conștientă de propria identitate unică și mult mai capabilă de a interacționa cu ceilalți. Prin tehnicile folosite in comunicarea prin mișcare se lucrează pe dezvoltarea încrederii și a relațiilor. Devenind conștientă de propria schemă corporală, persoana reușește să formeze relații cu alții, prin efectuarea mișcării alături de ceilalți.

Prin utilizarea acestei metode din art terapie, persoanele vor experimenta la final următoarele efecte benefice: descoperirea propriul corp, dezvoltarea anumitor deprinderi și abilități psihomotrice, îmbunătățirea funcțiilor motrice, libertatea de exprimare fizică și verbală, dezvoltarea fizică și coordonarea mișcărilor, dezvoltarea simțului de observație, dezvoltarea mijloacelor de comunicare și exteriorizare, conștientizarea dinamicii grupului, facilitarea colaborării creative, creșterea nivelului de înțelegere și apreciere față de ceilalți, facilitarea exprimării plăcerii de mișcare.

Se creează în acest fel un mediu în care se face simțită relaxarea și persoanele se simt sigure să se dezvăluie pe sine.

Arta vizuală

Artiștii folosesc imaginația pentru a reda sub o formă vizibilă conținutul ideilor proprii. În art terapie, arta vizuală este utilizată ca metodă de proiecție a emoțiilor și gândurilor, de către persoanele cărora se adresează. Prin pictură, modelaj, grafică sau bricolaj, persoanele pot crea adevărate povești terapeutice care să pună în scenă lumea interioară. Culorile utilizate aduc elementul benefic care calmează emoțiile intense sau energizează personalitățile atonice, iar concentrarea pe obiectul creat distanțează persoana de propriile emoții negative și ii oferă momente de liniște și relaxare. Prin tehnica modelajului, contactul direct cu lutul sau plastilina creează starea plăcută de conectare cu un material flexibil - asta ajută și la flexibilizarea propriilor comportamente, iar rezultatul aduce bucuria reușitei.

Prin utilizarea acestei metode din art terapie, persoanele vor experimenta la final următoarele efecte benefice: dezvoltarea capacității de autoevaluare, a răbdării, disciplinei, dezvoltarea sentimentului de încredere în sine și de realizare, dezvoltarea simțului aprecierii artistice și de exprimare, familiarizarea cu diferite materiale care conduce și către efectul de stimulare senzorială, dezvoltarea deprinderilor manuale practice, îmbogățirea și dezvoltarea proceselor cognitive, dezvoltarea capacității de concentrare a atenției, dezvoltarea respectului față de rezultatele muncii lor.

În acest context, persoanele își sporesc capacitatea de exprimare liberă a propriilor trăiri și găsesc resurse interne pentru a face față situațiilor de viață în care ele se găsesc.

Teatru și joc

Încă din cele mai vechi timpuri, teatrul a constituit o manieră în care realitatea a putut fi prezentată privitorului, în moduri în care percepția individuală nu reușește să o facă. Teatrul și jocul reprezintă o modalitate prin care persoana reușește să se înțeleagă pe sine în lumea complexă în care trăiește, din perspective diferite și multiple. De obicei, spectatorii găsesc noi înțelesuri în opera teatrală sau în jocul pus în scenă. Poveștile jucate comunică cu spectatorul la mai multe niveluri, conținând mesaje importante la nivel conștient, subconștient și inconștient. Arta teatrală aduce în conștient și posibilitatea ca scenariul să poată fi schimbat, așa încât propria istorie de viață devine dinamică, cu un final care poate fi rescris și rejucat, în conformitate cu dorința actuală a privitorului. Scenariul rescris este terapeutic pentru că persoana găsește propriile soluții prin contemplarea a ceea ce punerea în scenă pare că evidențiază despre sine însuși și conflictele sale interne în acel moment al vieții.

Prin utilizarea acestei metode din art terapie, persoanele vor experimenta la final următoarele efecte benefice: depășirea fricii de a vorbi și a se mișca în fața altor persoane, dezvoltarea abilităților de folosire a unor obiecte și materiale care se utilizează în teatru sau joc, dezvoltarea abilității de interacțiune în grup, descoperirea propriului corp în diferite ipostaze, creșterea abilității de a controla propriile mișcări, încurajarea imitarii, ascultării, dezvoltarea abilității de exprimare liberă, atât emoțională cât și fizică, creșterea sentimentului de siguranță și control personal, dezvoltarea respectului față de ceilalți.

După sesiune, participanții experimentează o stare de relaxare și bucurie, prin reducerea stărilor conflictuale din interior și orientarea atenției către scenariul alternativ sau jocul în care sunt implicați, care au oferit soluții benefice propriilor situații dificile.

 

muzica-art-terapia.webp

Muzică

Sunetul este un limbaj universal. Cu toții știm să decodăm și să diferențiem sunetele periculoase de cele care relaxează, iar în art terapie, sunetul se utilizează pentru ca persoanele participante să aibă libertatea de a-și exprimă trăirile interioare folosind muzica. Fie că se utilizează instrumente, fie că se utilizează propria voce, participanții vor putea reda prin sunete propria poveste, pe care o pot transforma într-o muzică care să ii ajute în găsirea de noi comportamente adaptate. Poveștile muzicale create sau interpretate împreună cu alții creează contextul unei dezvoltări sociale, punând la un loc toate calitățile individuale și creând o operă comună.

Prin utilizarea muzicii ca metodă din art terapie, beneficiarii vor experimenta mai multe efecte benefice, precum: capacitatea de a răspunde prin voce, atingere sau mimică, trezirea laturii emoționale și exteriorizarea sentimentelor, dezvoltarea de energii active individuale. Lumea sunetelor plăcute oferă un cadru sigur, protectiv, în care persoanele experimentează modalități prin care stările de anxietate și agresivitate sau comportamentele stereotipe se reduc. Oferirea de suport afectiv în cadrul sesiunilor de grup conduce la un proces de învățare prin imitație și oferă participanților posibilitatea să să exprime non verbal cu autenticitate și curaj.

Ce vei învăța la curs

Să comunici eficient interpersonal și în echipă

Vei identifica stilul de comunicare personal și modul în care acesta ajută comunicarea cu ceilalți. Vei exersa oferirea de feedback eficient, care asigură o comunicare asertivă și politicoasă.
La finalul cursului, vei avea cunoștințe despre modalitățile de comunicare eficientă cu fiecare beneficiar, adaptând maniera de adresare în funcție de nivelul de înțelegere al acestuia.

Să planifici corect activitatea de lucru

Îți vei face un plan de dezvoltare profesională și vei putea să îți stabilești propriile necesități de dezvoltare, prin autoevaluare și identificarea noutăților care apar în domeniul art terapiei.
Vei ști cum să aplici deprinderile învățate în mod perseverent, pentru atingerea unor obiective terapeutice clare și vei fi capabil să îți stabilești activitățile în mod detaliat, în funcție de specificul fiecărui caz.
La finalul cursului, vei fi cababil să întocmești un program de lucru detaliat, evidențiind mijloacele și termenele necesare fiecărei activități, în concordanță cu obiectivele propuse.

Să monitorizezi evoluția beneficiarului

Vei fi capabil să înțelegi care sunt particularităţile persoanei cu nevoi speciale și vei deține cunoștințe de bază pentru înțelegerea simptomatologiei beneficiarului.
Vei putea folosi diverse forme de evaluare și vei avea capacitatea de a analiza și sintetiza informațiie relevante despre beneficiari.
Vei învăța cum să completezi fișa de observație sau să întocmești raportul de monitorizare ce evidențiază evoluția beneficiarului.
Vei dezvolta capacitatea de a realiza concordanța dintre obiectivele propuse și formele de evaluare, vei putea să elaborezi criteriile de monitorizare și vei ști să interpretezi rezultatele.

Tehnici aplicate de stimulare și dezvoltare prin mișcare, artă vizuală, muzică, teatru și joc

La finalul acestui curs, vei avea capacitatea de a comunica eficient cu beneficiarul în timpul sesiunilor de stimulare prin mişcare, artă vizuală, muzică, teatru și joc. Vei învăța exerciții practice pe care să le poți utiliza în activitățile de art terapie și vei avea exemple concrete de materiale care pot fi utilizate pentru fiecare dintre metodele utilizate.

Cum se desfășoară cursul

Cursul se desfășoară live, sub formă de webinarii, prin intermediul platformei Zoom, ce poate fi accesată de pe orice dispozitiv, fie prin aplicația dedicată, fie prin intermediul browser-ului propriu. Prezentarea va fi interactivă și vei avea posibilitatea să pui întrebări sau să ceri informații suplimentare, atunci când vei simți nevoia. La finalul fiecărei întâlniri, vei primi prin email prezentarea precum și fișele și materialele de lucru aferente. 

Cursul este structurat în 6 module, ce vor fi parcurse în 6 sesiuni de lucru.

Modul 1: Noțiuni generale și fundamentale necesare lucrătorului prin arte combinate

Modul 2: Monitorizarea evoluţiei beneficiarului

Modul 3: Stimularea și dezvoltarea prin mișcare

Modul 4: Stimularea și dezvoltarea prin artă vizuală

Modul 5: Stimularea și dezvoltarea prin muzică

Modul 6: Stimularea și dezvoltarea prin teatru și joc

Cerințe participare

Cursul se adresează persoanelor cu studii medii sau superioare.
Pentru înscriere va fi nevoie să ne transmiți o serie de documente, necesare pentru emiterea diplomei de absolvire. Îți vom solicita aceste documente după înscrierea ta la curs, prin email.

*Pentru a deschide un curs, o grupă se constituie cu minimum 10 cursanți.
În funcție de completarea grupelor, ne rezervăm dreptul de modificare a datei de începere a cursurilor.
*În cazul în care grupa nu se formează din motive obiective, taxa de înscriere se va restitui complet.
*taxa de evaluare este de 75 lei și se achită separat, după finalizarea cursului

O nouă grupă în ianuarie 2024

Locuri gratuite pentru persoanele vulnerabile

Uneori se întâmplă ca viața să ne pună într-o situație dificilă, din care să fie greu să ieșim fără ajutor: pierderea locului de muncă, mai ales după o anumită vârsta, responsabilitatea de părinte singur, lipsa unei familii care să ne ofere un început potrivit în viață…

Noi, la Amfiteatrele cunoașterii, credem în puterea economiei sociale, prin care se îmbină performanța economică cu impactul social. Află mai multe 

De aceea, dacă faci parte dintr-o categorie vulnerabilă social, poți aplica pentru unul dintre locurile gratuite disponibile pentru oricare dintre cursurile noastre. 

 

Completează formularul de mai jos și în cel mai scurt timp te vom contacta cu detalii suplimentare.

Despre formator

Teodora Tudor este dublu licențiată în economie și psihologie, cu studii în România și în Franța, și cu titlul de Master în domeniul Psihodiagnoza complexă a personalității.
Este psiholog clinician, consilier vocațional și psihoterapeut adlerian, cu o experiență de peste 12 ani în activitățile de formare, consiliere psihologică și dezvoltare personală individuală și de grup. Este creatoarea instrumentului terapeutic ©50 de exerciții de calm.
De-a lungul timpului, Teodora a desfășurat cursuri de formare online și față în față pentru un număr de peste 3000 de persoane precum elevi, studenți, persoane fără loc de muncă, cadre didactice, asistenți medicali, psihologi, psihoterapeuți și alte categorii de beneficiari.

teodora_tudor_formator-1

Teodora Tudor

formator curs "Lucrător prin arte combinate"

Ai nevoie de ajutor?

Dacă ai o întrebare despre cursurile noastre sau nu știi care este cel mai bun traseu pentru tine, suntem bucuroși să îți fim de ajutor.

0744 65 65 67

info@amfiteatrelecunoasterii.ro