Ai o întrebare?
Am trimis mesajul Închide

 Terapia prin dans

   de Laura Gamulea
 

V-ați gândit vreodată că dansul poate fi artă, sport și terapie? Dar poate fi și distracție, și bucuria de a fi împreună.

La o lecție de dans, un instructor ne-a spus:

“Nimeni nu s-a născut dansând. Dacă ai învăţat să mergi, poţi învăţa și să dansezi.”

Așa cum la un an de viață învățăm mersul pas cu pas, și pentru a exersa dansul sunt necesare răbdarea, perseverența și convingerea că poți și tu. Tot pas cu pas.  Important este să-ți placă.

dans

Dansul poate fi o terapie extraordinară. Pentru toate vârstele, dar mai ales  pentru adulţi. Dacă în copilărie mișcarea și jocul reprezintă modul nostru de a fi, la maturitate căile de relaxare prin mișcare se reduc simțitor pentru că ne lăsăm prinși, condiționați de foarte multele responsabilități și griji. N-avem timp sau nu mai avem energie pentru a ne relaxa fizic și psihic. Știm, în teorie, că e sănătos să facem sport, dacă nu zilnic, măcar de 2-3 ori pe săptămână. În realitate, ne urnim cu greu către o sală de sport unde să ne ocupăm de corpul nostru. Mulți dintre noi, însă, facem această alegere pentru că trebuie. Apoi, acolo, la sală, suntem atenți la mișcări, la forța căpătată, dar unde e  adevărata stare de  relaxare, unde e distracția? Facem totul pentru că ”trebuie”, pentru că așa scrie în cărți, așa spune medicul, la asta ne îndeamnă reclamele din mass-media.

Să nu spui că eşti anti-talent!

 

Mișcarea prin dans îți poate oferi un complex prețios de sănătate fizică, psihică și emoțională. La care se adaugă socializarea – plăcerea de a fi cu ceilalți într-un mediu plăcut și sigur. Ca să dansezi ai nevoie de două picioare și de un dram de atenție.

Ca să dansezi NU este nevoie să fii în formă (într-o anumită formă fizică). Corpolenți sau slabi, înalți sau scunzi, cu talent sau fără, cu partener sau fără, putem pratica dansul la orice oră din zi sau din seară, într-o atmosferă prietenoasă şi veselă. Să nu spui că eşti anti-talent! Toţi spun asta. Pentru a practica dansul ca terapie și sport n-avem nevoie de talent, ci doar de voință și îndrăzneala de a încerca ceva nou și amuzant.

Terapia prin dans poate avea două direcții importante: pentru sine și pentru ceilalți. Poți începe terapia prin dans acasă sau la o sală de dans cu un instructor specializat. Acum avem la dispoziție atât online cât și offline cursuri de dans pentru adulți și copii, de toate genurile: dans sportiv, balet, dans contemporan, break, street-dance, latino sau dansuri populare. Iar după ce te vei îndrăgosti de dans, dacă îți dorești, poți deveni chiar tu instructor. Nu-ți trebuie masterat pentru a învăța să dansezi, nici pentru a le preda altora. Iți trebuie doar ceva timp și perseverență.

 “Dansatorii sunt atleţii lui Dumnezeu” – A. Einstein

Orice ai alege, alege ceea ce ţi se potriveşte şi fă-o cu determinare și plăcere!