Ai o întrebare?
Am trimis mesajul Închide

Modele de succes (II)

 de Laura Gamulea
 

Pentru cei mai mulți dintre noi, succesul este una dintre cele mai mari aspirații ale carierei noastre. Cu toate acestea, succesul poate apărea în multe forme și dimensiuni și este conceput diferit de fiecare dintre noi. Indiferent ce înseamnă succesul pentru tine, pentru a-l obține este nevoie de multă muncă, dăruire și, cel mai important, perseverență.

Steven Spielberg

Steven Spielberg este unul dintre cei mai bogați și mai puternici regizori de la Hollywood. Regizorul unor fantezii extrem de elaborate, el este privit acum ca un om care înțelege pulsul Americii așa cum și-ar dori ea să se vadă. Însă talentatul cineast n-a avut mereu o viață confortabilă. A fost răsfățat în familie de-a lungul copilăriei, dar nu a fost tratat la fel de bine și la școală. El nu era deloc înclinat către studiu și a obținut, în cel mai bun caz, note medii.

Din cauza notelor slabe de la liceu, Steven Spielberg a fost respins de trei ori la Școala de Teatru, Film și Televiziune de la Universitatea din California de Sud (UCLA). A urmat Universitatea de Stat din California, Long Beach, dar a renunțat ulterior și a practicat regia fără a avea o diplomă. Talentul și perseverența sa i-au adus lui Steven Spielberg numeroase premii atât în Statele Unite, cât și în străinătate, nu numai pentru filmele sale, ci și pentru munca sa în sprijinul drepturilor omului și justiției sociale. El continuă să fie unul dintre cei mai puternici regizori și producători de film din lume, de trei ori câștigător al premiului Oscar și este producătorul de film cu cel mai mare succes financiar al tuturor timpurilor, cu o avere estimată la 3,7 miliarde de dolari.

spielberg
modele de succes oprah

Oprah Winfrey

Un adevărat model de succes este Oprah Winfrey.  Probabil cea mai cunoscută femeie din lume, Oprah se mândrește cu o avere netă de 3,5 miliarde de dolari și cu statutul de antreprenor care a schimbat pentru totdeauna televiziunea de zi.

A avut un destin de excepție: deși a copilărit în mizerie, în Mississippi rural, provenind dintr-o familie foarte săracă în care a suferit violențe fizice și sexuale, ea a reușit să se angajeze după liceu la un post de radio local, job care i-a stimulat pasiunea pentru mass-media. A urmat Universitatea din Tennessee, unde a câștigat o bursă, iar la 19 ani a devenit primul corespondent de presă afro-american.

La vârsta de 30 de ani se mută la Chicago, unde prezintă o emisiune matinală, iar în mai puțin de o lună, emisiunea devine cel mai vizionat talk-show local. Ulterior, durata acestuia va fi prelungită, fiind redenumit „Oprah Winfrey Show”, iar după 2 ani se va transforma într-o emisiune difuzată la nivel național, devenind cel mai vizionat show din istoria televiziunii. De-a lungul anilor, Oprah a atras o audiență de peste 16 milioane de telespectatori, iar emisiunea ei primea 1 milion de dolari pentru fiecare 30 de secunde de publicitate, difuzate în timpul show-ului.

A desfășurat ample acțiuni filantropice și astăzi Oprah este considerată una dintre cele mai influente femei din lume, dar și cea mai bogată femeie de culoare.

Ralph Lauren

Cine nu a auzit de simbolul modei Ralph Lauren, cel care a mers mereu împotriva curentului revoluționând moda?

Lauren s-a născut Ralph Lipschitz, fiul al unei familii de imigranți evrei ruși din Bronx. Și-a schimbat numele din cauza hărțuirii necruțătoare pe care a suportat-o în copilărie. El și-a urmat creativitatea și fascinația timpurie pentru filme, iar acestea au fost scăpare lui din sărăcia familiei.

După ce a studiat afaceri timp de doi ani la Colegiul Baruch din Manhattan, Ralph Lauren a abandonat școala și s-a înrolat în armată, pe care a părăsit-o când s-a căsătorit și a obținut un loc de muncă la producătorul de cravate A. Rivetz & Co. Lauren și-a pus amprenta creând cravate largi într-o eră a cravatelor subțiri și și-a început propria afacere vânzând cravate în valoare de jumătate de milion de dolari în primul an.

În copilărie, mi-au plăcut întotdeauna hainele, dar nu aveam bani să le cumpăr”, a spus Lauren într-un interviu din 2002 acordat celebrei Oprah Winfrey. „Atunci când îmbrăcam hainele fraților mei mai mari, era o energie în mine care m-a făcut să spun: „Vreau să-mi iau propriile lucruri”. Undeva, de-a lungul vieții, acea energie s-a transformat în ceva.”

Acel „ceva” este acum un brand de modă renumit în întreaga lume. Ralph Lauren este un magnat al modei cu o avere de 7 miliarde de dolari, cu un imperiu global format din îmbrăcăminte pentru bărbați, îmbrăcăminte pentru femei, blugi, parfumuri, accesorii și articole pentru casă și cu cea mai scumpă colecție de mașini.

modele de succes rl
modele de succes jim

  Jim Carrey

Îndrăgitul comediant, după ce tatăl său a fost concediat, a locuit în copilărie împreună cu familia intr-o furgonetă Volkswagen parcată în diferite locuri din Canada și apoi într-un cort pe gazonul din fața casei surorii sale. La vârsta de 15 ani, Jim a fost nevoit să renunțe la liceu și să lucreze ca îngrijitor pentru a-și ajuta familia.

Carrey spune că tocmai aceste greutăți financiare cu care a crescut i-au dezvoltat simțul umorului.  Jim și-a început cariera jucând în mici cluburi de noapte din Ontario, asta după ce muncea în ture lungi pentru a-și putea menține familia pe linia de plutire. În cele din urmă, cariera sa de stand-up a decolat și i s-a cerut să joace în deschidere pentru mari comedianți, ulterior fiind distribuit în filme de comedie devenite celebre mai ales datorită talentului său. În afară de faptul că simțul umorului l-a ajutat să-și scrie textele și să le joace cu succes, tot simțul umorului i-a salvat și moralul.

Astăzi, Jim Carrey este una dintre cele mai bogate și mai iubite vedete de comedie din lume, cu o avere netă de 180 de milioane de dolari.

Provenite dintr-un mediu mai mult decât modest, cu o copilărie și o tinerețe dificile, aceste personalități ne demonstrează că, indiferent de cărările pe care ne aruncă viața, succesul este mult mai aproape de cei care se străduiesc și muncesc consecvent pentru a-și urma visele, de cei curajoși și perseverenți, de cei care care nu se lasă copleșiți de un trecut dificil și care trăiesc în prezent pentru a-și făuri un viitor.