Ai o întrebare?
Am trimis mesajul Închide

Părinți mentori – copii de succes

de Laura Gamulea

Mass-media și, mai ales, internetul ne-a adus mai aproape de imaginea și de viața multor personalități remarcabile. Nu de puține ori ne întrebăm cum au devenit celebri acești oameni, care a fost parcursul vieții lor și cum s-a produs declicul de la care ascensiunea lor i-a făcut celebri, ce minune li s-a întâmplat? În cazul unora dintre ei, părinții au fost cei care le-au croit destinul prin influența personală și susținerea necondiționată.

Beyoncé

Beyoncé este cunoscută în întreaga lume pentru vocea ei frumoasă și pentru mișcările de dans fantastice. Cu toate acestea, ea este și o femeie de afaceri pricepută. Nu s-a născut vedetă și n-a primit nimic de-a gata. A cântat pentru prima oară pe o scena la vârsta de 7 ani, apoi a fost componenta unui grup de fete și a participat la diverse concursuri. Iar pentru că la un anumit concurs grupul a cântat excepțional de bine, dar nu a fost premiat din cauza melodiei și a impresariatului nepotrivit, tatăl ei și-a abandonat propria cariera și s-a ocupat de impresariat pentru cariera fiicei sale.

La scurt timp după această schimbare, Beyoncé a cunoscut un succes ascendent cu trupa și ulterior în cariera solo. Totodată, mama ei i-a insuflat spiritul antreprenorial, ea însăși fiind azi o afaceristă de succes. Beyoncé își atribuie succesul părinților ei: „Sunt recunoscătoare pentru tot ce m-au învățat. Am crescut văzându-i deținând și gestionând propriile lor afaceri. Au fost antreprenori harnici și voi continua să le calc pe urme”, a declarat ea pentru Us Weekly. Astăzi, Beyonce nu este doar cântăreață, ci și o bună antreprenoare, mamă, soție și o activistă de succes în acțiuni filantropice.

bey
elon

Elon Musk

Elon Musk nu s-a născut bogat, nici n-a trăit în puf. Mama sa, Maye Musk, a muncit din greu pentru a-și crește singură cei trei copii, iar când aceștia au devenit adulți i-a sprijinit și încurajat. Timp de mulți ani, mama lui Elon a lucrat ca dietetician în paralel cu modelingul, având în diverse perioade de timp și câte trei-patru job-uri: „Eram ofițer de cercetare la Universitatea din Toronto. Predam două seri pe săptămână la o facultate de nutriție și alte două seri la o agenție de modeling. Am trecut prin momente foarte grele, trebuia să plătesc chiria, aveam nevoie de un acoperiș deasupra capului și de mâncare”, a spus Maye pentru CBS News.

După ce a obținut o diplomă în economie, la doar 23 de ani, Elon și fratele său mai mic Kimbal, au fondat o companie de software numită Zip2, prima afacere antreprenorială a fraților. Nu a fost un succes imediat. Mama lor s-a implicat în companie ajutând în munca organizatorică și apoi a investit 10.000 de dolari pentru a ține compania pe linia de plutire. Patru ani mai târziu, Compaq a cumpărat Zip2 cu suma de 307 milioane de dolari.

Elon a folosit o parte din acești bani pentru a fonda X.com în 1999, care mai târziu a devenit PayPal. Ulterior au apărut vestitele companii SpaceX și Tesla.
Maye spune că a fost „cea mai bună investiție din viața ei”. L-a învățat pe Elon cum să folosească banii cu înțelepciune, dezvăluind că, pentru o perioadă de timp, el a cheltuit doar un dolar pe zi pe mâncare, mai ales cumpărând-o vrac.

Thomas Edison

Când aprindeți un bec, orice bec, amintiți-vă de Edison – cel care a schimbat lumea inventând becul electric. Ei bine, nu numai că el nu s-a născut inventator, dar a avut foarte puțină educație formală.  Când era copil a avut probleme de sănătate și a mers la școală doar câteva luni, profesorii considerând că Thomas este incapabil să învețe. Mama sa, Nancy, l-a retras din școală și a început să-l învețe acasă citirea, scrierea, aritmetica, exlpoatând faptul că fiul ei era un copil foarte curios. La 12 ani Edison vindea ziare într-un tren, ziare pe care le redacta și tipărea chiar el într-un vagon în care își instalase și un laborator. Mama sa i-a insuflat încrederea în forțele proprii, iar această încredere și-a păstrat-o pe tot parcursul vieții sale.

La maturitate, Edison a devenit un inventator și om remarcabil și era  considerat cel mai mare inventator al Americii. El a fost unul dintre primii inventatori care a aplicat principiile producției de masă și ale muncii în echipă pe scară largă. Perseverența și munca lui au devenit proverbiale, spunându-se că, până la apariția becului, Edison a descoperit peste 1000 de moduri în care nu putea construi un bec.

Mulți ani mai târziu spunea: „Mama a fost cea care m-a făcut. Era atât de adevărată, atât de sigură pe mine și am simțit că am pe cineva pentru care să trăiesc, pe cineva pe care nu trebuie să-l dezamăgesc”. Iată cum, un copil aparent dezorientat poate deveni geniul secolului dacă o mamă grijulie investește în el iubire, încredere și educație.  

te
david

David Beckham

David Beckham este unul dintre cei mai mari jucători de fotbal din toate timpurile. Talentul său uimitor, disciplina și voința sa neclintită sunt ceea ce l-au făcut un atlet minunat. Este greu de imaginat un fotbal fără el, dar altul i-ar fi fost destinul dacă tatăl lui, Ted Beckham nu l-ar fi încurajat, susținut și impulsionat. Ted a profesat ca depanator de electrocasnice, dar a fost un mare fan al echipei Manchester United și, împreună cu soția și copii, participa la toate spectacolele echipei. Piciorul lui David poate că nu ar fi atins niciodată o minge dacă tatăl său nu și-ar fi împărtășit dragostea pentru joc cu fiul său.

Când David abia învăța să meargă, Ted îi făcea mingi din șosete înfășurate, așa încât de la vârsta de 4 ani își perfecționa deja tehnica antrenându-se câteva ore pe sătămână cu mingi de fotbal, însoțit de tatăl său în parcul de lângă casa familiei. Talentul, munca și susținerea familiei l-au propulsat pe David Beckham pe un drum plin de succes și împliniri profesionale și personale.

Insuflați copiilor dumneavoastră valori durabile, importanța muncii și a integrității, arătându-le aceste valori în viața voastră de zi cu zi. Este important să vă împărtășiți pasiunile cu copiii dumneavoastră, oricare ar fi acestea: jocuri, un sport, să cântați, să construiți, să gătiți sau să citiți. Chiar dacă nu toți copiii sunt geniali, aceste acțiuni pot fi o modalitate excelentă de a petrece împreună timp de calitate.