Ai o întrebare?
Am trimis mesajul Închide

Terapia prin muzică

  de Laura Gamulea
 

Muzicoterapia (terapia prin muzică sau meloterapia) este o știință cunoscută și aplicată de multe secole în urmă, dar a fost organizată ca profesie abia în secolul trecut. Această știință studiază efectele terapeutice ale muzicii la ființele umane.

Profesioniștii care practică această știință sunt numiți „musicoterapeuți” și trebuie să fie pregătiți nu numai în teoria și interpretarea muzicii, ci și în psihologie, anatomie, tehnici de cercetare și alte domenii conexe.

Numeroase studii demonstrează funcționalitatea meloterapiei la o gamă largă de pacienții cu diverse tulburări fizice, neurologice, emoționale.

muzica

Cum funcționează terapia prin muzică?

Modul în care muzica afectează creierul este foarte complex. Toate aspectele muzicii, respectiv tonurile înalte, ritmul și linia melodică sunt procesate de diferite zone ale creierului. Astfel, cerebelul procesează ritmul, lobii frontali decodifică semnalele emoționale create de muzică, iar o mică parte din lobul temporal drept ajută la înțelegerea sunetelor înalte.

Centrul de recompensă al creierului, numit nucleus accumbens, poate chiar produce reacții fizice puternice de plăcere atunci când recepționează muzică puternică. Muzicoterapia folosește aceste reacții fizice profunde, pe care organismul le are la muzică, pentru a ajuta persoanele cu probleme de sănătate mintală.

Cine poate beneficia de terapia prin muzică?

muzica-art-terapia.webp

Astăzi, terapia prin muzică are aplicabilitate multiplă, iar cercetările în domeniu au demonstrat eficacitatea ei la copiii cu autism, dificultăți de învățare, tulburări senzoriale, tulburări de comportament, probleme de dezvoltare, maladii psihice, handicap fizic sau mintal,  copii cu nevoi emoționale ridicate, victime ale abuzului fizic, sexual sau emoțional.  La adulți, muzicoterapia are rezultate benefice pentru persoanele cu handicap fizic sau mintal, cu dependențe de droguri sau alcool, încarcerate în penitenciare, cu maladii psihice, vârstnici cu boala Alzheimer sau Parkinson, sau persoane cu leziuni cerebrale.

Chiar si persoanele fără o afecțiune clinică definită se pot bucura de muzicoterapie, dezvoltându-le motilitatea, memoria, atenția, creativitatea. Poate ajuta la  îmbunătățirea încrederii în sine, a comunicării, a independenței, a conștientizării de sine și a conștientizării celorlalți, precum și a capacității de a se concentra și de a acorda atenție. Muzicoterapia are efecte pozitive în reducerea durerii și a stresului aparut în timpul travaliului și al nașterii. De asemenea, terapia prin muzică poate fi folosită extrem de eficient în spitale, în scopul ameliorarii durerii fizice generate de diferite intervenții chirurgicale, cât și pentru îmbunătățirea și echilibrarea stărilor emoționale perturbate de boli grave în stadiu terminal. 

Alte avantaje ale muzicoterapiei

Una dintre calitățile importante ale muzicii este flexibilitatea acesteia. Muzica poate fi folosită pasiv (doar ascultare), activ (cântarea la un instrument), pasiv și activ în același timp. Poate fi folosită în grup (socializare) și individual (explorarea creativității și a expresiei personale). Ascultarea muzicii poate elibera, de asemenea, dopamină – un hormon care îi face pe oameni să se simtă bine, și endorfine – hormoni care pot induce o bună dispoziție și pot calma durerea.

Pe lângă faptul că ajută la problemele de sănătate mintală, terapia prin muzică are și alte beneficii, cum ar fi furnizarea de rezultate creative, extinderea cunoștințelor,  conștientizarea culturală și îmbunătățirea abilităților cognitive, cum ar fi memoria.