Ai o întrebare?
Am trimis mesajul Închide

 Lectura ca terapie

   de Laura Gamulea
 

Pentru multe persoane, mai ales pentru cele din ultimele generații, lectura reprezintă o activitate desuetă și lipsită de utilitate din moment ce la câteva click-uri distanță, internetul oferă orice informație, din orice domeniu, prezentată sub orice formă: audio, video sau text scris. Nu este o acuzație, ci doar o constatare ce suferă de păcatul generalizării. Pentru că în fiecare generație există și pasionați de lectură, și oameni indiferenți la acest tip de activitate.

Cititul, dincolo de hobby, modă, moft sau pasiune, oferă o serie de avantaje celor care-l practică. Așa cum sportul ne fortifică organismul, lectura ne antrenează creierul. Iar beneficiile ei sunt multiple și imediate, acționând toate ca o veritabilă terapie.

citit

Cel mai important beneficiu: lectura ne scapă de stres

Se știe deja că sistemul nostru imunitar este profund afectat de stres, iar stresul e nelipsit din viața modernă a fiecăruia dintre noi. Nu poți fugi de el, dar îl poți diminua semnificativ prin citit. Un studiu realizat de Universitatea Sussex, Anglia, ne spune că 6 minute de lectură pe zi pot reduce nivelul de stres cu 68%. Este mai eficientă decât muzica (61%) și plimbarea (51%).

Lectura poate fi o excelentă terapie a sinelui în comparație cu personalitățile personajelor. Citind diverse povești de viață (reale sau imaginare), intri în pielea personajelor și fie uiți de problemele tale, fie găsești răspunsuri la ele. Cristel Russel, un cercetător al comportamentului oamenilor, a constatat că, prin lectură, oamenii pot trece mai uşor de propriul trecut şi de conflictele interioare.

Sau...

 

Alături de lectură, o foarte bună terapie poate fi să scrii tu însuți. Este știut faptul că așternerea în scris a gândurilor, emoțiilor, stărilor prin care treci în diverse momente din viață te ajută să-ți eliberezi mintea și sufletul de tensiuni greu de suportat. Poți să-ți scrii ție însuți, ca un jurnal intim și personal, îi poți scrie unui prieten bun sau unui prieten imaginar sau poți scrie pentru alții, din nevoia de a împărtăși gândurile tale. Varianta modernă a unui jurnal împărtășit celorlalți este blog-ul personal, iar internetul abundă de această formă de manifestare în scris. Aceasta ar putea fi o provocare plină de surprize plăcute și o activitate cu excelente rezultate terapeutice.

Departe de a te rupe de realitate, cum am auzit spunând unele voci ce vor să se scuze, lectura îți relevă o sumedenie de fațete ale realității și o multitudine de personalități cu toate plusurile și minusurile caracterului uman.

Cititul te face mai empatic, pentru că personajele la care te raportezi te ajută să înțelegi diferitele moduri de viață. Iar empatia duce la toleranță și azi, mai mult ca oricând, avem nevoie de toleranță. Prin lectură se cultivă gândirea, se stimulează răbdarea, inteligența, imaginația, se îmbunătățește memoria și previne apariția bolii Alzheimer.

În concluzie, putem spune că lectura practicată zilnic ne aduce multe și valoroase beneficii, iar la maturitate, dorința și plăcerea de a citi ar trebui să vină din interior, ca o alegere personală și nu impusă din exterior.